Pagina's

vrijdag 21 januari 2011

Zelf maken: VOGELHUISJE VAN STOF

Vogelhuisjes heb je in alle soorten en maten. Veelal gemaakt van hout, maar ik heb er eentje gemaakt van stof. Gewoon voor de leuk ;-) Het is echt een freubelwerkje, dus je moet er wel even de tijd voor nemen...
Tip: lees voordat je begint eerst de hele werkwijze door.


Wat heb je nodig?
- dun karton
- leuk stofje (circa 25 x 75 cm)
- effen stofje (circa 25 x 75 cm)
- fiberfill (circa 25 x 75 cm)
- leuk lintje
- evt. vliesofix (circa 50 x 75 cm)

Hoe maak je het?
- Teken allereerst de benodigde mallen voor de voor-, achter-, zij-, onder- en bovenkant en het dak van het huisje op het dunne karton en knip ze uit (kijk op onderstaande foto voor de juiste afmetingen)- Leg de mallen vervolgens op de leuke stof en de effen stof, trek de vormen met potlood over en knip ze een halve centimeter buiten de lijn uit (kijk op de bovenstaande foto hoe vaak je iedere vorm uit welke stof moet knippen).

-
Leg de mallen vervolgens op het fiberfill en knip het dak, de voor/achterkant en de zijkanten ieder 2x uit. De mal voor de onder- en bovenkant hoef je maar 1x uit te knippen.

- Leg voor de voor-, achter-, boven-, onder- en zijkanten van het vogelhuisje de leuke stof en de effen stof met de achterkant op elkaar en leg er een stukje fiberfill tussen. Doe hetzelfde voor het dak, maar dan met alleen de leuke stoffen. Speld de drie lagen aan elkaar en stik ze op de naaimachine aan elkaar vast. Knip de overtollige stof en losse draadjes af en zig-zag het geheel nog een keertje af.
Tip: je kunt het vogelhuisje eventueel nog verstevigen door vliesofix op de stukjes stof te strijken alvorens je ze met de fiberfill ertussen aan elkaar stikt.- Teken op de voorkant van het huisje een rondje. Knip het uit en stik/zig-zag de stof rondom het uitgeknipte rondje weer vast.
Tip: maak voordat je het rondje uitknipt een stikrandje zo'n 2mm buiten het getekende rondje. Zo hou je de stoffen makkelijker bij elkaar.- Stik/zigzag vervolgens de voor-, boven-, de zijkanten, de achterkant en de onderkant aan elkaar vast door steeds de goeie kanten op elkaar te stikken/te zigzaggen.
Tip: stik als laatste de achterkant van de onderkant vast. Je kunt het huisje dan namelijk niet meer binnenstebuiten keren. Vandaar dat je dan niet anders kunt dan buiten om te stikken. Deze 'lelijke' lijn verstop je het best als je de achterkant van de onderkant het laatst stikt.- Leg de twee vormen van het dak op elkaar en stik/zigzag ze met de korte zijde aan elkaar vast. Haal door het midden van de vastgestikte zijde een lintje zo lang of kort als je zelf wilt en bevestig tot slot het dak met een aantal stiksteekjes aan het huisje vast.

- En tadaa! Dan is je vogelhuisje af!

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk zeg! En wat fijn dat je het er een werkbeschrijving bij hebt gedaan. Ik ga hem zeker een keer maken! op mijn blog heb ik een Award voor je! ik hoop dat je er blij mee bent.

  Groetjes San

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohh wat leuk vind ik dit!!
  Hopelijk lukt het mij ook ooit om wat te naaien.
  Want dat is toch iets wat ik graag zou willen kunnen maar ja :)

  Ik vind je blogje trouwens heel mooi, dus ga je dan ook volgen!

  Nog veel plezier, en tot laters !


  Groetjes
  Eline DM*

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Loes,

  Vandaag heb ik het hart ontvangen van je van de hartenswab. Hij is ontzettend leuk. Heel erg bedankt hiervoor. Leuke blog en web heb je trouwens daar staan hele leuke ideen en dingen op.

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen